miercuri, 5 august 2015

Interviul săptămânii (44) : Menas Kafatos ( Despre spațiu, timp, conștiință, fizică cuantică )


"Fizic", este orice în timp și spațiu. Dacă este în afara acestora, este non-fizic. Conștiința este în afara spațiului și timpului, fiind primordială. În opinia mea, reiese din straturile profunde. Conștiința este conștientizarea existenței ... Și asta nu poate fi pusă în fizică. "

   Dr. Menas Kafatos este un dotat profesor Fletcher Jones de la Computational Physics și directorul Centrului de Excelență de la Universitatea Chapman. El a primit B.A. în Fizică de la Universitatea Cornell în 1967 și titlul de doctor în Fizică de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, în 1972. După o activitate post-doctoral la NASA Goddard Space Flight Center, el sa alăturat Universitații George Mason și a fost profesor la Universitatea de Științe Interdisciplinare între 1984-2008, unde a fost de asemenea decan al Școlii Computational Sciences și director al Centrului pentru Observarea Pământului și cercetare a spațiului. El are 37 ani de experiență, preuniversitară și postuniversitară, în știința sistemelor Pământului, hazardele naturale și schimbările climatice, sisteme de detecție și sisteme informaționale de date, fizică, calcule și teorii în astrofizică, astronomie, și noțiuni fundamentale în teoria cuantică. A publicat numeroase cărți, inclusiv  The Conscious Universe, The Non-local Universe (cu Robert Nadeau, Springer-Verlag), Principiile de Integrative Science (cu Mihai Drăgănescu, Academia Română dSciences Press), și aproape 300 de articole pe științe de calcul, astrofizică, sisteme de știință a Pământului, hazard și schimbare globală, relativitatea generală, cosmologie, fundamente ale teoriei cuantice, și conștiință. A primit premiul Roy Rustum de la Fundația Chopra, în februarie 2011, ce "onorează persoanele ale căror devotament și angajament pentru pasiunea lor pentru a găsi răspunsuri în domeniul lor este egalat doar de angajamentul lor față de omenire"; membru de onoare al Academiei Române de Științe; Membru în Consiliul de Administrație al Universities Space Research Association (USRA), 2006-2008; Membru al OCTANe Board, din 2010; premiul de conducere remarcabilă și serviciu profesional  IEEE Orange County Chapter în octombrie 2011, etc. A fost intervievat de mai multe ori: rețele de televiziune  naționale  SUA (ABC, CBS), rețelele de televiziune internaționale (KBS în Coreea, ERT în Grecia),  radio  și  publicații  naționale și regionale din Coreea, Grecia și SUA.

  Interviul cu  Menas Kafatos, cuprinde următoarele  întrebări :  

*  Ce anume este timpul ?  Oare timpul din fizică este diferit de ceea ce percepem  Oare există un "acum" universal valabil ?  Oare știința poate aborda conceptul "acum" fără a intra în domeniul spiritual ?  Oare fizicienii cuantici pot explica modul cum apar gândurile ?  Oare putem înțelege paradoxul timpului care răsare din atemporalitate ?  Oare ar trebui să fie predată fizica cuantică în școlile publice ?  Oare starea de vacuum este ceea ce tradițiile mistice denumesc "Sinele" ?  Care este următorul pas în evoluția fizicii cuantice ?  
Cine ești tu ? *



Cu Lumină în Pace și Iubire !

Paul Paulică

  Sursa :   scienceandnonduality.com