vineri, 8 mai 2015

Interviul săptămânii (42) : STUART HAMEROFF ( Conștiință, microtubuli și Non-dualitate )

  Stuart Hameroff este un recunoscut anestezist  pentru munca sa în domeniul studiilor de conștiință. De peste douăzeci de ani, Hameroff a lucrat cu matematicianul Sir Roger Penrose, pentru a dezvolta (și apăra) o teorie a conștiinței bazat pe fizica și conștiință (ipoteza Penrose-Hameroff , care este poziția  nodeterministă mai convingătoare, până în prezent) .
   Doctorul stabilește o teorie în care constiinta a existat de la începutul universului, și este prelucrată în microtubuli (polimeri cilindrici care formează citoscheletul, sau suportul structural, în interiorul tuturor celulelor animale). 

  Aceste cilindrii sunt în continuă mișcare și reordonare.    Re-aranjamentele sunt foarte importante;  sunt responsabile pentru toate creșterea celulelor, dezvoltarea, mișcarea, și reglementarea sinaptică. Cu cât mai  asimetrică este o celulă, mai mult are nevoie de sprijin structural; prin urmare, neuronii cu axonilor lungi și dendritele, au nevoie de mai mulți microtubuli .

   Interviul cu   Stuart Hameroff, cuprinde următoarele întrebări :  

 Care este teoria ta privind conștiința ?  Oare putem accesa aceste realități mai profunde ?  De ce atribuim conștiință numai oamenilor ?  Oare există conștientizare sub anestezie ?  Ce fel  de informație este conținută  de microtubuli ?  Oare există vreun concept, în fizica cuantică, comparabil cu unicitatea din non-dualitate ?  Oare mișcarea New Age a preluat interpretarea de la Copenhaga a mecanicii cuantice ?  Oare observatorul este integrat în cadru ?  Cum abordează Roger Penrose "problema cuantică" ?  Oare conștiința crează materie ?  Cât de important este observatorul în modelul vostru  (Hameroff-Penrose n.t.) ?   Oare senzația de separare este creată de minte ?  Cum rămâne cu opinia lui Stephen Hawking că Dumnezeu nu este necesar pentru a crea universul ?  *


Cu Lumină în Pace și Iubire !

Paul Paulică

  Sursa   scienceandnonduality.com