vineri, 23 ianuarie 2015

Interviul săptămânii (27) : STEPHEN LaBERGE ( Despre non-dualitate și visul lucid )


    Stephen LaBerge (născut 1947) este psihofiziolog și un lider în studiul științific al viselor lucide. În 1967 a primit licența în matematici. El a început cercetarea viselor lucide pentru titlul de doctor în Psihofiziologie de la Universitatea Stanford, pe care a primit-o în 1980. El a dezvoltat tehnici pentru a-și permite și a se permite altor cercetători pentru a intra într-o stare de vis lucid prin voie proprie, mai ales tehnica MILD (inducerea mnemonică a viselor lucide), care a fost necesară pentru multe forme de experimentare a visului. În 1987, el a fondat The Lucidity Institute, o organizație care promovează cercetarea în/despre vise lucide, precum și cursuri pentru publicul larg cu privire la modul de a realiza un vis lucid.
  Visele lucide pot fi cultivate, potrivit lui Stephen LaBerge (1980). El a dezvoltat o metodă intensivă, cuprinzând 5 paşi de inducere a viselor lucide:
1.    Dimineaţa, mă trezesc spontan dintr-un vis.
2.    După rememorarea visului, mă implic 10-15 minute în lectură sau orice altă activitate care solicită starea de trezire.
3.    Apoi, în timp ce stau întins pe pat şi mă întorc la somn, îmi repet; „Data viitoare când visez, vreau să-mi amintesc visul”.
4.    Îmi vizualizez corpul întins în pat, cu mişcări oculare rapide care sugerează că visez. În acelaşi timp, ma văd în visul pe care mi l-am repetat (sau într-altul, dacă nu mi-am amintit un vis la trezire) şi realizez că visez de fapt.
5.    Repet paşii 3 şi 4 până când intenţia este bine fixată.
  LaBerge afirmă că această procedură a sporit frecvenţa de apariţie a viselor lucide, „până la 26 pe lună”. Faptul că îşi scria lucrarea de doctorat pe tema viselor lucide l-a ajutat poate să continue. LaBerge a arătat că cei mai mulți subiecţi pot fi încurajaţi să aibă vise lucide. El sugerează că fenomenul poate fi util doctorilor. De exemplu, „oamenii care suferă de coşmaruri cronice pot crea propriul deznodământ al viselor”. (Blakeslee, 1988).
  Visele lucide îi fascinează pe mulţi oameni, aşa că ele au inspirat apariţia multor traininguri. Propriul institut al lui LaBerge, Lucidity Institute, poate fi găsit la adresa <http://www.lucidity.com/>.

 Explorarea viselor lucide de Stephen LaBerge, Howard Rheingold este o carte în formatul tradițional, de hârtie, ce poate fi interesantă, captivantă și utilă pentru aprofundizarea subiectului. O găsiți  AICI .


   Interviul cu Stephen LaBerge  , cuprinde următoarele întrebări : 

* Ce înseamnă visul lucid ?  Oare visul lucid este o altă formă de trezire ?  Oare visul lucid ne poate învăța ceva despre conștiință ?  Oare visul lucid ne poate ajuta să abandonăm sentimentul sinelui propriu ?  Oare visul lucid poate transforma realitatea stării noastre de veghe ?  Oare visul lucid apare numai spontan sau îl putem practica ?  Oare societatea occidentală și-a pierdut capacitatea de a visa ?  Oare când te afli într-o stare de somn profund, fără vise, e ca și cum ai muri ?  Oare experimentăm conștientizarea non-duală prin visul lucid ?  Oare unele culturi consideră visul la fel de adevărat ca starea de veghe ?  Care este diferența dintre vis și starea de veghe ?  Cum sunt generate incredibilele detalii percepute în visul lucid ?  Oare avem mai puține filtre în starea de vis ?  *



Cu Lumină în Pace și Iubire !

Paul Paulică

  Surse :   scienceandnonduality.com  
http://www.scientia.ro/homo-humanus/107-introducere-in-psihologie-de-russ-dewey/3834-visele-lucide.html